Välkommen tillbaka till ännu ett Epilog Laser-projekt! Den här gången ska vi omvandla gamla t-tröjor till skyddsmasker av icke-medicinsk kvalitet. Titta på videon ovan eller läs om projektet nedan för att se hur du snabbt och enkelt kan skära ut tvåskiktsmasker från lättillgängligt tyg.

Ladda ner motiv


Material som behövs


Vi använde en Mini 24 60w:

Två lager tunn/medeltjock bomull

Vektor – hastighet 75 % // Effekt: 35 % // Frekvens: 2500 %

Ett lager tunn/medeltjock bomull

Vektor – hastighet 75 % // Effekt: 25 % // Frekvens: 2500 %


Vi kommer att använda en Epilog Mini 24 idag, men projektet kan utföras med alla våra maskiner.

Gamla T-tröjor är vanligtvis lättillgängliga och billiga material, så de är ett utmärkt alternativ för att göra masker av icke medicinsk kvalitet som du kan använda på en gång.

Det finns i huvudsak två sätt att mata in material i lasermaskinen.

Laserskära T-tröjor direkt

En metod är att helt enkelt placera tröjan direkt i maskinens arbetsområde. Det finns två saker att tänka på när du gör detta.

Först måste du se till att laserhuvudet har tillräckligt utrymme för att röra sig runt i maskinen utan att haka fast i materialet. Se därför till att tröjan inte buntas ihop någonstans. Du kan kontrollera avståndet på Mini 24 genom att trycka på X/Y Off-knappen och välja Go för att bekräfta och sedan flytta runt laserhuvudet manuellt.

Det andra du bör tänka på är att materialet ska ligga så platt som möjligt så att du får jämna snitt. Vi kommer att skära igenom två lager av tröjmaterial, så vi måste se till att det inte finns några veck eller knyten som för materialets yta från laserns fokus.

Se till att din laser är fokuserad på materialets yta och öppna sedan grafikfilen i Adobe Illustrator.

Vi har den här projektfilen tillgänglig för dig i flera format, så att du kan granska nedladdningsmappen och välja den eller de du föredrar.

Vi kommer att skriva ut till Epilog-graveraren och måste se till att mediets storlek matchar laserns arbetsområde.

Sedan konfigurerar vi våra utskriftsinställningar i Epilog Dashboard.

Hastigheten och kraften du använder här kommer att bero något på tröjmaterialets tjocklek. Vi arbetar med tunna och medeltjocka bomullstyg och har upptäckt att för två lager fungerar en hastighet på 75 % och en effekt på 35 % ganska bra vid en frekvens på 2500.

Skärinställningar (två lager av tunt/medeltjockt tyg)
Maskin: 60-Watt CO2 Mini 24
Hastighet75 % Styrka35 % Frekvens2500
(Se till att se de rekommenderade materialinställningarna i din maskins manual.)

Om du i slutändan bara behöver skära igenom ett lager drar du ner effektinställningen till 25 % så borde du vara klar att köra.

Skärinställningar (ett lager av tunt/medeltjockt tyg)
Maskin: 60-Watt CO2 Mini 24
Hastighet75 % Styrka25 % Frekvens2500
(Se till att se de rekommenderade materialinställningarna i din maskins manual.)

Nu när vi har konfigurerat inställningarna kan vi skriva ut på maskinen.

Eftersom vi kanske arbetar med oregelbundet formade material måste vi tänka på att grafiken är korrekt placerad och passar in inom materialet. Ett sätt att göra detta är att trycka in pekknappen på Mini-enhetens kontrollpanel för att slå på Red Dot Pointer.

Sedan, med maskinens lock öppet, kör du igång och tittar på den röda pricken för att se var lasern kommer att skära. Om lasern flyttar sig utanför materialet ska du gå tillbaka till grafikprogrammet och justera placeringen.

När du är säker på placeringen av grafiken trycker du på Go-knappen för att köra igång.

Lasern arbetar snabbt på t-tröjan och inom cirka 30 till 40 sekunder har du ett par masker färdiga.

Förbereda t-tröjan genom att klippa för hand innan lasern

Det andra alternativet för att hantera materialet, som tar lite mer tid att förbereda men kan minska arbetet vid lasern, är att klippa t-tröjorna i förväg. Med en medelstor till stor tröja bör du kunna få ut tre till fyra fina rektanglar av material, beroende på hur stor tröjans halsringning är.

Med den här metoden minskas risken att materialet packas ihop och viks när du placerar materialet i maskinen, men i slutändan är det upp till dig hur du vill hantera detta.

Dessa jobb är väldigt enkla att göra och du kan ta en hel bunt gamla t-tröjor och skapa många masker på en ganska kort tid.

Slutlig montering

Om du undrar varför maskerna har fyra hål i dem beror det på att de är utformade för att fällas upp för att ha två lager av skydd, och genom att göra så skapar du en springa där du kan placera en vikt näsduk, pappershandduk eller annat filtreringsmaterial. Vi upprepar att dessa masker inte är av medicinsk kvalitet och inte bör användas som sådana, men varje liten barriär hjälper.

När masken är hopvikt ska du justera hålen så att du får ett par öppningar för öronen, och då är masken redo att bäras.

Och så var de färdiga. Masker som är supersnabba och enkla att göra med gamla t-tröjor och en Epilog Laser. Tack allihop, sköt om er.Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*


help desk software