Vad behöver jag för min lasermaskin?

Ta reda på vilket program och vilken utrustning du behöver för att komma igång med din lasermaskin.


Epilogs laserutrustning är utformad för att vara exceptionellt användarvänlig, och du kan enkelt komma igång med en av våra maskiner. När du konfigurerar ett lasersystem finns det ett par andra föremål som du måste ha eller skaffa. Det är viktigt att förstå vilka föremålen är så att du på rätt sätt kan integrera dem i din budget och arbetsyta. Här tittar vi på vad du behöver för att på rätt sätt integrerar en lasermaskin i din aktuella verksamhet.

Om du vill komma igång med din lasermaskin behöver du också en dator, ett grafikprogram, en avgaskonfiguration och eventuella maskintillbehör som du väljer själv.


 • Lasermaskin
 • Maskiner med högre energiförbrukning graverar och skär snabbare än ett system med lägre förbrukning, och med högre energiförbrukning kan du skära igenom tjockare material. Alla lasrar som tillverkats av Epilog kyls ner med luft, så du behöver ingen separat, extern vattenbehållare, slangar eller cirkulationspump.


 • Dator
 • Du behöver en dator så att du kan arbeta med de grafikprogram som du väljer själv samt Epilog Lasers programpaket som du styr lasern ifrån. På din dator skapar du och/eller skriver ut ditt konststycke samt konfigurerar lasern till att utföra de skärnings- och gravyrresultat som du vill ha. Alla nya system från Epilog är kompatibla med Windows 10, 8 och 7. Vi rekommenderar följande hårdvaruspecifikationer för laserprojekt.

  RAM (Random Access Memory)

  RAM avgör hur mycket din dator kan hantera vid vissa tillfällen. Mer RAM-minne brukar i allmänhet betyda bättre effektivitet. De flesta datorer har minst ett par gigabytes RAM-minne, men det är bäst att se till att du har minst 512 MB av RAM-minne tillgängligt för att köra laserrelaterade program.

  Processors hastighet

  Hastigheten på din processor påverkar hur smidigt ditt program fungerar. En snabbare processor säkerställer att programmet fungerar smidigt så att du kan utföra flera aktiviteter på kortare tid. Processorers hastigheter mäts i gigahertz (GHz). Du behöver en processor med minst 2,0 GHz.

  Hårdvara

  Det här är det permanenta minnet på din dator, där du lagrar ditt konstyckesfiler samt installerar ditt grafikprogram och Epilog Lasers programpaket. Hur mycket utrymme du behöver beror på hur många filer som du arbetar med. Vissa användare anser att man aldrig kan ha för mycket lagringsutrymme, men för de flesta laserprojekt räcker det med en 20 eller 30 GB hårddisk för flera års lagringsutrymme.


 • Grafikprogram
 • När arbetar med din laser skickar du konststycken till maskinen genom att skriva ut dem från ett grafikprogram. Epilog har en design med öppen arkitektur, vilket innebär man inte är låst till det tillhörande programmet, och det går att använda nästan alla Windows-baserade grafikprogram. De flesta användare av Epilog Lasers produkter använder CorelDRAW, men det går att använda Adobe Illustrator, AutoCAD eller ett annat program som du redan känner till.


 • Avgasfläkt
 • Att skära och gravera med en laser bildar rök och småpartiklar när lasern bränner bort det material som du arbetar med. Om du vill värna om laseranvändarens andra närvarande personers hälsa och säkerhet är det obligatoriskt att du släpper ut luften ur systemet. Den utsläppta luften kan ventileras ut eller in i ett bärbart filtreringssystem.

  Avgasrör...

  Det enklaste sättet att släppa ut luft från lasern är att ansluta en motordrivet avgasrör via rörledningar. Det här röret leder ut luft ur maskinen och trycker sedan ut luften genom rörledningen dit du vill leda den. En enkel konfiguration kan leda ut luftflödet direkt, men med vissa mer sofistikerade konfigurationer ansluts avgasröret till ett större luftflödessystem. Sättet du vill arbeta på beror på din arbetsyta och budget. Vi rekommenderar att du kontaktar en professionell firma inom VVS för att fastställa hur du bäst integrerar en avgaslösning i din arbetsyta och för att bekräfta att du uppfyller lokala föreskrifter. Om du inte kan ventilera ut luft utomhus måste du köpa en bärbar filtreringsenhet, som vi berättar om nedan.

  ... eller en filtreringsenhet

  Ett filtreringssystem är en fristående avgasenhet som leder luft från laserns arbetsområde via rörledningen och blåser den genom ett filter som fångar upp skadliga partiklar. De här enheterna är mycket mer rörliga än andra avgaskonfigurationer. Om du planerar att resa med din laser eller flyttar på den ofta kan ett filtreringssystem var rätt för dig. Om du kan ventilera luften utomhus behöver du inte det här alternativet, men du om du planerar att använda en bärbar filterenhet kan din regionala eller lokala Epilog-distirbutör rekommendera tillverkare och modell.


 • Frivilliga tillbehör
 • Beroende på vilket lasersystem som du väljer har vi ett urval av tillgängliga tillbehör. De här tillbehören utökar din maskins funktioner och öppnar dörrar till nya produktionsmöjligheter. Ett urval av populära tillbehör anges nedan.

  Vector skärrutnät

  I Epilog Lasers maskiner ingår vanligtvis ett gravyrbord. Om du ska skära med lasern bör du även se till att du kar ett rutnät för vektorskärning. Utformningen av skärningsrutnätet minimerar den arbetsbordsyta som är i kontakt med ditt material. Det minskar rester av ansamlingar och minimerar reflektioner som kan uppstå från laserskärningen genom ditt material och sedan kontakt med en plan yta på andra sidan. Du bör använda ett vektorskärrutnät vid laserskärning eftersom det ger dig renare och säkrare skärning.

  Air Assist-kompressor

  Det här är en populär funktion som blåser en konstant luftström vid platsen där lasern fokuserar och bränner bort material. Det minskar potentiella flamutbrott från lättantändliga material, vilket minskar mängden rester och gör att du kan köra lasern långsammare för att skära igenom tjockare material. Vissa av våra maskiner har inbyggda Air Assist-kompressorer, t.ex. de i serien Fusion Pro 48, medan andra kräver att en extern kompressor monteras. Vi rekommenderar starkt en Air Assist-kompressor om du planerar att skära med din laser.

  Maskinerna i serien Fusion Edge har på förhand monterats med Air Assist så att allt du behöver göra är montera en liten kompressorpump på maskinens baksida. Pumpen kan antingen köpas via din Epilog-representant eller så kan du ansluta din befintliga tryckluftsförsörjning till uttaget på baksidan av maskinen.

  Valstillbehör

  Om du vill etsa glas, muggar, vinflaskor och andra cylinderformade objekt behöver du ett valstillbehör. Med ett valstillbehör placerar du din produkt på andra rullar, och lasern roterar objektet automatiskt när det graveras, så att du får en fin, fokuserad gravyr på cylinderformade ytor.

  PhotoLaser Plus

  PhotoLaser Plus (PLP) är ett programpaket som du kan använda för att ta din fotogravyr till nästa nivå genom att enkelt bearbeta foton för att gravera på alla typer av material. Fotogravyr är ett mycket populärt användningsområde med lasern, och PLP kan hjälpa dig att skapa fotogravyr av bästa kvalitet i branschen. Kolla in den här instruktionsvideon om du vill se hur PLP används.

  Även om lasermaskinen är det viktigaste verktyget i att upprätta dina personanpassningstjänster är det viktigt att överväga vilka fler komponenter som du behöver, som kommer att förbättra din konfiguration och leda till framgång, både på kort och lång sikt.

  Är det dags att införa lasergravyr- och laserskärningstjänster i din verksamhet? Kontakta Epilog idag för att ordna en demo så att du kan se hur våra system används!

  Telefon: +46 33 20 43 00

help desk software