Laserskuren, genomskinlig bokstav E av akryl

Typer av akryl

Innan du börjar experimentera med akryl i din laser, är det viktigt att förstå de olika typerna av detta underlag. Det finns två typer av akryl som är lämpliga att använda med laser: gjuten och pressad.

Gjutna akrylskivor är tillverkade av flytande akryl som hälls i formar som sedan kan ställas in på olika former och storlekar. Detta är typen av akryl som används i priserna som finns på marknaden. Gjuten akryl är perfekt för gravering eftersom den blir till en frostig vit färg när den graveras. Gjuten akryl kan skäras med laser, men ger inte flampolerade kanter. Detta akrylmaterial passar bäst för gravering.

Den andra typen av akryl är känd som pressad akryl, vilket är ett mycket populärt skärmaterial. Pressad akryl bildas genom en tillverkningsteknik med högre volym, så den är oftast billigare än den gjutna, men reagerar mycket helt olika med laserstrålen. Pressad akryl skärs snyggt och smidigt och kommer ha flampolerade kanter. Men när den graveras får den en genomskinlig gravyr istället för en frostig vit look.

Få broschyrer och prover

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

Laserskärning av akryl

För att uppnå bästa resultat när du skär pressad akryl, kommer du att vilja lyfta materialet så att det inte vidrör skärbordet. Detta kommer kraftigt att minska baksidesreflektion och förekomsten av märken på materialet efter laserskärningen.

Epilogsstiftbord är det perfekta tillbehöret för att hjälpa dig att få dessa perfekta skärningar på pressad akryl. Denna behändiga enhet gör att du kan höja och stödja din akryl för bättre skärkantskvalitet. Stiftbordet innefattar flyttbara stift som kan flyttas varsomhelst längs med bordets rutnät med hål varje tum (25,4 mm). Akrylen kan höjas och stödjas på platser där lasern inte kommer att skära, vilket hjälper till att eliminera reflektion på baksidan. Stiftbordet låter dig även placera stift för att stödja små eller invecklade delar som normalt hade fallit ut från skärmönstret.

Hur tjock akryl kan du skära?

Det beror på laserskärarens wattal.

Ett 30- eller 40-watts Epilogsystem kommer att skära akryl på upp till en fjärdedels tum. Allteftersom du ökar wattalet kommer du kunna skära tjockare akrylskivor. En 50- eller 60-wattsmaskin låter dig skära i en tjocklek på ca 3/8 tum och ett 75- eller 120-wattssystem låter dig skära genom 1/2 tum eller möjligen 3/4 tum i två omgångar.

Laserskärningens hastighet

Det är oftast bäst att skära akryl med relativ låg hastighet och hög effekt. Den här skärningsprocessen låter laserstrålen smälta kanterna på akrylen och producera en flampolerad kant.

Idag finns det flera olika akryltillverkare som producerar en mängd olika gjutna och pressade akryler i olika färger, texturer och mönster. Med så mycket variation är det inte konstigt att akryl är ett så populärt material för laserskärning och gravering.

Lasergraverat akryl

För det mesta graverar laseranvändare akryl på baksidan för att producera en genomskinlig effekt från framsidan. Du ser ofta detta på akrylpriser.

Akrylskivor kommer vanligtvis med en skyddande självhäftande film på fram- och baksidan för att skydda dem från repor. Vi rekommenderar att du tar bort denna film på baksidan innan du graverar, och lämnar kvar skyddsfilmen på framsidan för att skydda mot repor medan du hanterar materialet. Glöm inte att vända eller spegla ditt konstverk innan du skickar jobbet till lasern eftersom du kommer att gravera på baksidan.

Akryl graveras generellt sett bra med hög hastighet och låg effekt. Det krävs inte mycket laserkraft för att markera akrylen, och om kraften är för hög kommer du märka att materialet förvanskas.

Intresserad i en lasermaskin för att skära akryl?

Fyll i formuläret på den här sidan om du vill få en komplett produktbroschyr och laserskurna och graverde prover.

Vilka är de främsta akrylleverantörerna?

Du kan köpa gjuten och pressad akryl från ett antal materialleverantörer. Här är några vanliga:

Hitta fler materialleverantörer i vår lista med Branschlänkar.

Allmänna tips för laserbehandling av akryl

2) Se till att välja rätt typ av akryl för din tillämpning. Kom ihåg att gjuten akryl är bättre för gravering, medan pressad akryl passar bättre till laserskärning.

3) Höj akrylen, med hjälp av Epilogs Stiftbord eller andra stöd, för att eliminera reflektion på baksidan.

Vilka typer av akrylprojekt kan du göra?

Akryl är ett hållbart och praktiskt material för laserbehandling. Mängden färger och texturer gör detta material perfekt för allt:

  • Skyltning på inköpsställe
  • Riktningsskyltar
  • Örhängen/hängsmycken/knappar
  • Behållare/lådor
  • Tårta/muffinsdekaration
  • Personanpassade utmärkelser
  • Högtidsprydnader
  • Och mycket mer!
Alla användningsområdena
help desk software