Så kan laser bidra till att bekämpa bedrägerier

Laserproducerade märkningar kan bidra till att göra sårbara branscher tryggare.

En jigg med graverad id-taggar

Bedrägerier är vanligt förekommande inom elektronikvärlden och sker genom olika platser och på olika sätt. Det är ett hot mot varje del i leveranskedjan, från tillverkare till leverantör till slutanvändare. Det är även ett växande hot enligt en rapport från 2017 som publicerats av International Trademark Association (INTA) och den Internationella handelskammaren, där det stod att det globala, ekonomiska värdet på bedrägerier och sekretess skulle kunna uppnå 2,3 biljoner dollar vid år 2022 samt ytterligare 1,9 biljoner dollar avseende ytterligare sociala och ekonomiska kostnader till följd av dess inverkan.

Det finns naturligtvis många sätt att bekämpa bedrägerier på. Man kan bland annat jämföra komponenter mot onlinedatabaser och endast använda dem från kända leverantörer osv. Men det finns kanske ingen bedrägeribekämpande åtgärd som sker snabbare och tydligare än att gravera äkta delar med unika och identifierbara märkningar, som det sättet du får med ett system från Epilog Laser.

Metalldel graverad med CerMark i en Epilog koldioxidlasermaskin.
Borrbit graverad med CerMark i en Epilog koldioxidlasermaskin.

Ett av de mest uppskattade användningsområden inom lasergravyr är förmågan att permanent lägga till namn, serienummer, företagslogga eller annat identifikationsmärke på i princip alla sorters material du kan tänka dig, bland annat material som vanligtvis används inom elektronikproduktion. Tack vare den höga upplösningen (upp till 1200 dpi) i Epilogs graveringssystem går det även att göra kvalitetsmärkningar med väldigt små mått. Det går att märka allt från företagstelefoner eller bärbara datorer till datorkomponenter, kiselskivor och halvledardelar.

Utöver personanpassad varumärkesmärkning har Epilogs system även stöd för unika identifikationskoder (UID) i form av streckkoder, datamatriskoder och läslig text. Detta krävs för identifiering, spårbarhet och ansvarsfullhet avseende USA:s regerings köp av produkter och kan tillämpas direkt på antingen en enskild del eller en fast tagg på ett föremål. Inom EU är CE-märkningar standardintyget på att en produkt uppfyller nödvändiga krav, vilket krävs för en mängds olika produktgrupper, bland annat elektronik. Även dem går att producera med ett system från Epilog.

CE-märkning
Små kretskort graverade med Epilogs fiberlasermaskin.

Bedrägerier är ett lömskt problem inom modern tillverkning, och inget verktyg kan på egen hand hantera alla aspekter av det. Men att börja använda ett lasersystem i något steg av leveranskedjan kan utgöra en elegant och billig lösning som är ett stort steg på vägen till att göra ägodelar säkrare, komponenter med tillförlitliga och företag mer stabila. En ordentlig integrering av systemet är dessutom ett viktigt steg mot en säkrare och tryggare värld.

Mer information om att använda en lasermaskin för att göra identifikationsmärkningar kan du få om du kontaktar oss så att vi kan ordna en demonstration hos distributören i ditt område.

Behöver du hjälp med att bekämpa bedrägerier i din bransch? Svaret kan vara en lasermaskin. Fyll i formuläret på den här sidan om du vill ha en komplett produktutbudsbroschyr med graverade och skurna prover eller ring numret nedan för mer information.


Telefon: +46 33 20 43 00

Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*


Populära sidor

help desk software
Portions of this page translated by Google.