Ny teknik påverkar den smarta fabriken

Elektroniken påverkar förändringar inom tillverkning, från robotteknik och IIoT till 3D-utskrifter och lasermärkning samt gravyr.

Metalldelar inuti lasermärkningsmaskinen FiberMark från Epilog
Lasrar är ett effektivt sätt att märka delar i olika former, storlekar och antal.

Det är inte alla fabriker som är redo för en nedsläckt tillverkning, dvs. där automatiska robotar arbetar i en fabrik och inte kräver någon belysning alls. Där det alltså bara står rader med maskiner som arbetar i mörkret.

Det betyder däremot inte att tekniken inte förändras och påverkar sättet en moden fabrik fungerar på och vilka produkter den skapa. Att integrera ny teknik i en fabrik gör tillverkningen mer självgående, billigare och effektivare, inom allt från de industriella sakernas internet (IIoT) till 3D-utskrift, robotteknik och en ökad användning av industrilaser.

IIoT anses vara en avgörande faktor för den moderna fabriken. Uppkopplade fabriker kan i princip bevaka och kontrollera allt under tillverkningsprocessen och går att hantera från antingen fabriksgolvet eller på distans. Anslutningsmöjligheterna påskyndar automatiseringen och gör även att tillverkningen kan gynnas av kognitiv analys, maskininlärning och stordata, vilket ger statistik om den effektiva tillverkningen till flera olika enheter samt optimering av underhåll och användning av utrustning. Det övergripande resultatet är en effektiv fabrikshantering som både ökar kvalitetsförsäkran och lindrar kostnader. Enligt marknadsforskningsfirman Gartner kommer IoT-teknik vid år 2020 att omfattas av 95 procent av all elektronik till ny produktdesign, inklusive användning av IoT inom industriella områden för att bygga sådana enheter.

En jigg med lasergraverade, anodiserade metalltaggar av aluminium
En lasers förmåga att märka produkter med en specifik kod eller ett specifikt ID ger mervärdesfunktioner till en smart fabrik och är ett sätt att förebygga förfalskning av material.

3D-utskrift har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren tack vara sin förmåga att bygga i princip alla sorters enheter eller produkter på ett billigt sätt. Ett tag var 3D-utskrift begränsad till tillverkning av plast, och då tryckte man materialet lager för lager. Tekniken har däremot förbättrats så att flera företag har kapacitet för att 3D-trycka metall, betong och andra material för användningsområden som byte av bildelar, flygplansvingar, betongbroar, fullständiga bostadsbyggnader och mycket mer. Det finns även parker med 3D-skrivare som byggs och som som vara igång dygnet runt och med minimal interaktion med mänsklig arbetskraft när de trycker ut sina enheter och delar.

Användning av robotar i fabriker har ökat i hög grad under de senaste fem åren. De finns nu på fabriksgolv, på tillverkningslager och inom logistik. Just nu är det populärt med samarbetsrobotar, s.k. cobots, som arbetar tillsammans med människor mot ett gemensamt mål. Vissa cobots är bara mekaniska armar som kan användas för uppgifter som svetsning, gjutning av kretskorts eller elektronikanslutning. Andra är större maskiner som kan göra tunga lyft eller till och med laga mat. En studie från amerikanska MIT visade nyligen att en robot som arbetar med en människa på en fabrik är effektivare än bara en enda robot eller människa. Studien visade också att ett sådant scenario åtgärdade bristande produktivitet med 85 procent. Smarta fabriker lutar mer åt att använda cobots för att låta människor slippa behöva utföra farliga eller riskfyllda uppgifter, men även förhindrar även robotar från att helt ersätta den mänskliga arbetskraften. Cobots befinner sig i ett tidigt skede men förväntas skapa banbrytande möjligheter inom tillverkningssektorn.

En jigg av metallplattor märkta med en fiberlaser.
Lasergravyr kan skapa märkningar av hög kvalitet som är enkla att läsas av streckkodsläsare, RFID-läsare eller andra lagerspårningsverktyg.

Samtidigt kan man se den ökade användningen av industrilasrar inom tillverkning vid användningsområden som laserbehandling av material, lasermikroteknik, lasermärkning och lasergravyr. Lasertekniken ger fabriker möjlighet att tillföra mervärde i produkterna som de skapar. Några exempel omfattar gravyr av egna namn eller loggor, streckkodning på flera produkter samtidigt, märkning av identifieringsmärken för att förebygga förfalskning och produktion av en mängd olika lasermärkningar på ett antal material som råmetall, lackerad metall, anodiserad metall och belagd metall. I vart och ett av fallen kan arbetet utföras med otroligt noggranna detaljer.

Lasergravyr bidrar även till att skydda immateriella rättigheter tack vare sin kapacitet att märka ut serienummer, tidsstämplar, delnummer, komponentetiketter, märkningar med datamatriskoder, varumärkestryck och industrispecifika koder, där den i vart och ett av fallen ger en märkning av hög kvalitet som enkelt kan läsas av streckkodsläsare eller andra lagerspårningsverktyg som är avgörande för en smart fabrik. Dessutom kan lasersystem anslutas till ett fabriksnätverk som ett bevis på IIoT, vilket medför nya möjligheter för systemunderhåll, bevakning, drift, fjärrstyrd felsökning och produktsupport.

Mer information om att integrera laserskärning och gravyr i din fabrik får du genom att fylla i formuläret på den här sidan eller ringa oss på numret nedan för att diskutera ditt användningsområde och ordna en demonstration med distributören i ditt område.


Telefon: +46 33 20 43 00

Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*
help desk software