Lasergraverande strukturstämplar för läder med MDF och akryl

Ett roligt sätt att använda din lasermaskin för att få en unik look på läder.

Välkommen tillbaka till Epilog-studion! I den här projektöversikten kommer vi ta en titt på lasergraveringav MDF och akryl för att göra stämplar för prägling av läder. Titta på videon ovan eller läs om projektet nedan för att se hur vi tog lite MDF och akryl och använde det för att stämpla läderlappar.

Med en Epilog Laser-maskin kan du få olika, skarpa graveringar på läder, men den här stämplingstekniken är ett utmärkt alternativ som ger din en annorlunda slutlook. Att trycka läder med en stämpel bibehåller till stor del ytans utseende och materialets struktur och är ett snabbt, genomförbart alternativ till handutskärning, CNC-routing eller 3D-utskriftsstämplar.

Förbered konstverket

Vi började med en handfull förskurna läderlappar och vi förberedde några konstverk i förväg. Du är säkert bekant med det här steget om du har förberett grafik för en laser förut. Vår grafik kommer vara svartvit och de svarta områdena anger för lasern var den ska skära. Vi kommer att gravera bort materialet runt våra logotyper och text, så att grafiken blir kvar och bildar den "upphöjda" delen av stämpeln.

Det viktigaste att tänka på när det gäller grafik för detta projekt är att vi måste se till att vi speglar våra konstverk. När en stämpel pressas in i ett material kommer det resulterande intrycket på det materialet att vara en omvänd bild av stämpeln. Så om vi vill att bilden på läderlapparna ska läsa korrekt måste vi spegla grafiken på stämpeln.

För enkelhets skull designade vi våra stämplar i samma storlek och form som våra läderlappar. Detta är inte nödvändigt, men det hjälper oss att anpassa våra stämplar senare. Eftersom kanterna på stämplarna kommer i linje med kanterna på lapparna kan vi matcha dem och garantera vår grafiks placering med lätthet. Det fina med att använda en laser är att vi kan skära stämplarna till den storlek eller form vi behöver, så vi kan skapa anpassade, lättanvända stämplar för valfritt antal produkter.

Skriva ut stämplarna

Vi använde vår senaste maskin för detta projekt, en 120-watt Fusion Pro 48. Den här maskinen levereras med vårt inbyggda IRIS™ kamerasystem , vilket gör det mycket enkelt för oss att helt enkelt klicka och dra och kopiera och klistra in konstverk på vårt material. Det är en mycket bekväm funktion i Fusion Pro, men detta projekt kan även utföras med någon av våra andra maskiner .

Vi maskerade våra MDF- och akrylplåtar för att skydda materialets ytor. Vi rekommenderar att du använder förmaskade material eller applicerar din egen maskering på ytan där du ska gravera och skära stämplarna. Det är inte obligatoriskt, men det kommer att göra processen mycket enklare genom att minska mängden rengöring som måste göras efter gravering. Det kommer också att hjälpa till att skydda stämpelns yta från repor under rengöringsprocessen, vilket säkerställer att ytan förblir perfekt slät så att inga fläckar överförs från stämpeln till läderlapparna under präglingen.

Få extra djup

Vi vill se till att den stärkta grafiken för våra stämplar är djup, så att inte stämplarnas baksidor (de områden där vi har graverat bort material) inte pressas in i lädret och lämnar ett avtryck, när vi pressar in stämplarna. För att uppnå detta djup körde vi vårt gravyrjobb en andra gång. Djupet du kommer att få till slut beror mycket på din lasers effekt och vilken typ av material du använder till stämplarna. För vårt 120-wattsystem räckte det att köra jobbet två gånger. Om du använder en laser med lägre wattantal kanske det krävs en tredje gång.

En annan faktor att tänka på är det material du präglar. Om du har ett tjockare material och/eller om du vill få ett djupare avtryck, bör du se till att den upphöjda grafiken är tillräckligt tjock för att tillgodose dina behov. Men om du har ett tunt material som kräver ett tunnare avtryck är tjockleken på din stämpel inget problem.

När du kör flera gånger, beroende på brännvidden på maskinens objektiv, rekommenderar vi att du justerar laserns fokus innan du kör ytterligare en gång. Eftersom du har graverat bort en viss tjocklek, räcker det med att höja bordet bara lite så att din laser förblir fokuserad på ytan som graveras, vilket ger bästa kvalitetsresultat. Mängden du behöver justera kommer att variera beroende på hur mycket material som togs bort i tidigare pass, vilket beror på ditt wattal och material, men i vilket fall som helst kommer justeringen sannolikt att vara liten.

Skärning och rengöring

När gravyrskedet är klart skär vi ut våra stämplar. Eftersom vi har graverat bort mycket material för att uppnå vårt önskade djup är våra stämplar ganska smutsiga. Vi tar dem till diskhon och skrubbar bort resterna.

Vi rekommenderar att du begränsar din MDF-stämpels exponering för vatten under rengöringen. MDF är ett absorberande material, och omfattande mängder vatten kan få det att gå sönder. Vår stämpel exponerades endast för vatten hastigt och hår hållt väl, men slitaget kan variera. För att vara på den säkra sidan kan du välja att rengöra din MDF-stämpel med en torr eller fuktig borste.

När vi är klara skalar vi även av skyddsbladet.

Blötlägg lapparna

Den sista biten av prep innebär att blöta våra läderlappar. Detta kanske inte är nödvändigt för varje material, men med dessa lappar upptäckte vi att genom att blötlägga dem i vatten före prägling blev de mycket mer böjliga och mer mottagliga för stansningsprocessen. Det tog inte lång tid. Vi blötlade våra lappar i ca en minut.

Prägling

Nu är det dags att testa våra stämplar.

För att få ett fint och djupt avtryck måste vi pressa stämpel i lädret väldigt hårt. Vi kommer att använda flera klämmor för att åstadkomma detta, men en skruv skulle också kunna fungera. Vi använder ett par träblock för att skydda vårt material från klämmorna och för att sprida trycket jämnt.

Vi kommer att tillämpa detta tryck under en kort men sammanhängande tidsperiod (flera minuter borde göra susen). Sedan släpper vi klämmorna och ser vårt resultat.

Som ni ser gav både MDF och akryl utmärkta resultat med dessa lappar. Båda materialen gav oss ett utmärkt kvalitetsmärke, så gärna experimentera med materialen du använder. Akryl är ett dyrare alternativ, men med klar akryl kan vi se igenom grafiken på vår stämpel, vilket gjorde det ännu enklare att anpassa våra bilder. Du kan testa att använda trä eller Delrin, eller till och med metall om du använder en fiberlaser.

Vi applicerade lite läderbalsam på våra präglade lappar som slutfinish och ge lite mer kontrast. Om du arbetar med rått läder kan du också överväga att använda lite läderfärg. Låt din kreativitet flöda, det finns egentligen inga gränser.

När vi är klara har vi några mycket säregna präglade lappar. Det är knappt det syns att de kommer från en laser, men det gör de! Om du har en lasermaskin till ditt förfogande eller om du är på jakt efter en så har förhoppningsvis detta projekt visat dig ett annat sätt på vilket lasrar kan vara en mycket mångsidig utrustning. Till nästa projekt, lycklig lasering!

Intresserad av att börja göra fantastiska projekt med en lasermaskin? Fyll i formuläretpå den här sidan om du vill ha en komplett produktutbudsbroschyr med graverade och skurna prover eller ring numret nedan för mer information. Vår kunniga säljpersonal har flera årtiondens erfarenhet och hjälper dig att rikta in dig på vad du behöver för att komma igång.


Telefon: +46 33 20 43 00

Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*
help desk software