Varför industrimarknaderna vänder sig till lasergravyr

Läs om hur Epilogs lasermärkningssystem gynnar industrisektorn.

En platta med metallplattor i en Epilog Fusion M2

Förmågan att specialanpassa särskilda föremål, skydda immateriell egendom och tillföra bättre säkerhetsmekanismer leder till tillväxten av lasergravyr för industriella användningsområden.

Förutom småföretag som vill lägga till en logga eller ett specifikt varumärke på sina egna föremål erbjuder lasergravyren ett sätt att lämna permanenta märken på föremål inom industrisektorn, vilket ger ett skydd mot falska produkter eller kopior.

Lasergravyr är en process där en laserstråle fysiskt tar bort ytlagret av ett material för att blottlägga hålrummet som visar en bild ögat kan se. Vid användning av fiberlaser börjar lasergenereringen med att pumpa in intensivt lysdiodsljus i änden av fiberoptikskablar som har försetts med den sällsynta jordartsmetallen, ytterbium. Energin från lysdiodsljuset absorberas av ytterbiumet i fiberoptikskablarna och frigörs sedan i form av fotoner som färdas nedför optikkablarna. Fotonerna som lämnar optikkablarna skapar laserstrålen med en våglängd på 1062 nm. Det är en snabb process, och de flesta lasergravyrmaskiner fungerar med nästan alla sorters material och många sorters industriplast.

En av de största sektorerna inom industrimarknaden för lasergravyr är inom säkerhetssektorn för identifikationsprodukter. Där är lasergravyren optimal för kreditkort, ID-kort, känsliga dokument och andra föremål som kräver ökad säkerhet. På ID-kort används ett format med många skikt för att ändra färgen på det lägsta skiktets pigment utan att påverka det översta skiktet. Det garanterar att produkten är skyddad mot bedrägerier, ger bilder av hög kvalitet och blir förfalskningsskyddad, spårbar och anpassningsbar för varje verksamhets behov.

3-backschuck märkt med en fiberlaser från Epilog
ID-märke med en fiberlaser från Epilog

Men det här är bara början på vad lasergravyr har att erbjuda industriföretag som vill förbättra sin verksamhet. Lasergravyr kan ge graverade serienummer, tidsstämplar, delnummer, komponentetiketter, streckkodsetsning, märkning av datamatriskoder, varumärkesmärkning och industrispecifika koder. Lasergravyr ger ett märke av mycket hög kvalitet som enkelt avläses av streckkodsläsare, RFID-läsare eller andra lagerspårningsverktyg.

Det är ingen överraskning att lasergravyr har blivit ett viktigt verktyg inom delidentifiering, lagerkontroll och -spårning, säkerhets- och varningsaviseringar samt förebyggande mot produktförluster.

Till följd av det börjar många nya industrisektorer, bland annat sektorerna för robotteknik, 3D-utskrift, lagerhantering, banker, säkerhet, myndigheter och bilföretag, att röra sig mot lasergravyr för att tillföra ett extra säkerhetsskikt.

Fördelar med lasergravyr

Det finns en mängd fördelar med att använda Epilog Lasers system för att gravera industrimärken.

För det första kan ett fiber- eller Galvo-system laseretsa nästan alla råa eller ytbehandlade material, bland annat rostfritt stål, maskinverktygsstål, mässing, koppar, nickel, silikon, titan, aluminium och mycket mer. Oavsett vilken sorts metall en industri använder för att tillverka särskilda delar kan ett fiber- eller Galvo-system definitivt märka det. Oavsett vilken sorts metall en industri använder för att tillverka särskilda delar kan ett fiber- eller Galvo-system definitivt märka det.

En hylla med delar

För det andra kan man med lasergravyr både gravera en del åt gången eller ett helt bord fullt med komponenter. Beroende på delens och bordets storlek kan lasergravören rymma hundratals bitar och gravera dem samtidigt. Det är särskilt viktigt vid tillverkning av ID-kort eller gravyr av streckkoder på särskilda delar som måste ske snabbt.

Slutligen kan stora delar vara krävande och svåra att gravera, men vissa maskiner, exempelvis Fusion M2 40 fiberlasergravör från Epilog Laser, kan gravera till och med de största delarna och verktygen på upp till 40 tum x 28 tum x 12,25 tum.

Att hitta rätt maskin

De mest använda lasergravörerna inom industrisektorn är de ovan nämnda fiberlasersystemen eller Galvo-systemen, som främst har utformats för märkning av råmetall. Galvo-systemen brukar vara snabbare på att lasergravera men brukar vara mindre.

Epilog Lasers nya G2 är det första Galvo-lasersystemet som kan lasermärka delar över en större arbetsyta utan att producera sämre kvalitet eller att kräva produktindexering. G2 är en luftkyld maskin med pulserande fiberlaser som graverar i höga hastigheter över ett justerbart område på upp till 24 x 24 tum.

I vanliga Galvo-system begränsades användarna antingen till en liten arbetsyta med ett fast fokusområde eller så var de tvungna att ha säkerhetsmekanismer på plats för att ha en Klass 4-laser öppen i sitt företag. Med Epilog Laser G2 försvinner de begränsningarna, genom att justera fokushöjden och strålbanan med en dynamisk fokuslinsteknik vilket ger säker gravyr, till och med vid stora delar.

Epilog Laser G2 med luckorna öppna

Fiberlasersystemen är inte lika snabba som Galvo-system, men de har generösa arbetsytor. Det är optimalt om man vill märka ett bord fullt med delar eller komponenter.

Fiberlasrar tillverkas med en mängd olika bordsstorlekar och kan märka en hög volym av flera delar på nästan alla sorters metall eller industriplast.

Börja gravera

Oavsett om ett extra säkerhetsskikt behövs för att förebygga bedrägerier eller kopiering av immateriell egendom, eller om en bransch bara behöver korta ner tiden det tar att etsa streckkoder eller andra identifikationsbrickor på särskilda delar, tillhandahåller Epilog Laser maskinerna som påskyndar marknadsintroduktionen tack vare en enkelhet som inte kräver några tunga lyft eller mycket utbildning.

Om du är intresserad av mer information om Epilogs industrilasersystem är du välkommen att kontakta oss, så vi kan ordna en demonstration hos distributören där du bor så att vet vilket alternativ som är rätt för din situation.Skulle du ha användning av en laser för att lättare tillgodose dina behov av industrimärkning? Fyll i formuläret på den här sidan om du vill ha en komplett produktutbudsbroschyr med graverade och skurna prover eller ring numret nedan för mer information.


Telefon: +46 33 20 43 00Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*


help desk software