Frågor och svar: Framtidsutsikter för lasergravyr och -skärning

Intervju med James Stanaway om utvecklingen inom branschen för lasergravyr och -skärning.

En maskin från Epilog Laser etsar ett glasunderlägg

En undersökning år 2017 från undersökningsbyrån Grand View Research visar en prognos på att den globala marknaden för laserskärningsmaskiner väntas nå 6,72 miljarder dollar år 2024. Den ökningen kan delvis bero på en utökad användning av koldioxids-, fiber och YAG-lasrar (Yttrium Aluminum Garnet) inom märkning/skärning av konsumentelektronik och industrisektorer, som driver efterfrågan efter de systemtyperna.

Enligt rapporten väntas sektorn för konsumentelektronik växa snabbas på grund av en ökad efterfrågan efter materialbehandling, vilket kräver lasergravyr och -skärning. Slutmarknaderna håller alltmer på att byta ut konventionell skärningsteknik mot laserskärning, och med den teknologiska utvecklingen får tillverkarna konkurrenskraftiga försteg genom att implementera laserskärningsmaskiner.

I följande intervju talar Epilog Lasers marknadschef, James Stanaway, om branschen, framtidsutsikterna på marknaden trender och bidragande faktorer till tillväxt.

1. Vilka faktorer bör tillverkarna ta hänsyn till när de väljer lasergravyrmaskin?

Tillverkare som tänker skaffa lasergravyrmaskiner bör ställa sig flera frågor de bör besvara innan de inleder processen. Min första fråga hade varit vilka material som skulle användas. Det hjälper dem att bestämma vilken typ av lasersystem som behövs, koldioxid eller fiber. Sedan måste man fastställa den största storleken på materialet som behövs sättas fast i maskinen, viket bidrar till att rikta in sig på systemmodellen att titta på. Det kan också avgöras tack vare begränsat utrymme på företaget. När man har bestämt laserkälla och modellstorlek är nästa steg energiförbrukningen. Det bästa sättet att fastställa energikraven är att känna till den högsta tjockleken på materialet som ska skäras och hur mycket av produkten som ska graveras på en dag. Även om andra faktorer kan dyka upp under tiden är dessa punkter de grundläggande sakerna bra att börja med.

2. Vilken är den snabbast växande branschen för lasergravyr? Var köps flest apparater?

När det gäller den snabbast växande sektorn ser vi att den största ökningen sker på utbildningsinstitutioner som börjar använda lasrar. Det är det perfekta verktyget för studenter att använda på alla typer av kurser, bland annat teknologi, arkitektur och naturvetenskap. Många universitet lägger även till stora designverkstäder på sina studieområden, vilket lockar till sig många nya studenter.

Hos tillverkarna kommer den största ökningen inom laseranvändning från kvalitetskontroll och ID-spårning. Lasergravyr kan ge graverade serienummer, tidsstämplar, delnummer, komponentetiketter, streckkodsetsning, märkning av datamatriskoder, varumärkesmärkning och industrispecifika koder. Lasern ger ett märke av mycket hög kvalitet som enkelt avläses av streckkodsläsare, RFID-läsare eller andra lagerspårningsverktyg.

Epilog Lasers tillverkningsanläggning

3. Vilka trender tror du kommer att etablera sig inom utvecklingen av laserskärnings-/-märkningsmaskiner?

Det finns alltid spännande framsteg som vi jobbar med på Epilog, men det största fokusområdet just nu är användargränssnitt. Vi jobbar hårt med att göra hela processen, från design till färdig produkt, så enkel som möjligt för användaren.

4. Håller intresset för att köpa lasergravörer och lasergravyr i allmänhet på att växa, stå still eller avta?

Det växer definitivt, både inom B2B och B2C. Konsumenterna ser en otrolig teknik som de kan göra många olika saker med. De tänker direkt på att starta företag som kretsar runt lasergravyr. Inom B2B brukar tillverkarna komma till oss med ett specifikt användningsområde i åtanke. När de har skaffat och börjat använda systemet till det användningsområdet kommer de på alla andra saker de kan fixa internt med lasern. Det kan gälla egna skyltar, skapa utmärkelser till anställda, skräddarsy kampanjprodukter och mycket mer.

5. Vad får ni för feedback från de som köper lasermärkningssystem för första gången?

Jag vet inte hur många gånger jag får höra ”jag önskar jag hade köpt en maskin med högre energiförbrukning” eller ”jag önskar att jag hade skaffat ett större bord.” De som köper lasermaskiner för första gången brukar ha svårt att välja mellan rätt storlek för att rymma produkter till sitt användningsområde och att hitta rätt energiförbrukning för deras behov. För det mesta väljer de utrymmet, vilket ändå är mycket viktigt. Vi hör aldrig någon säga ”jag önskar att jag hade köpt en mindre laser.” Men energiförbrukningen påverkar genomströmningen. Med en högre energiförbrukning går det att märka ett helt bord med delar snabbare än med ett system med lägre energiförbrukning. Det är viktigt att para hop rätt storlek med den mest effektiv energiförbrukningskonfigurationen.

Epilog Laser Fusion M2 med akrylbrickor

6. Hur ser du på en bransch som just har börjat förstå fördelarna med att implementera lasermärkningsteknik?

Det är en svår fråga, eftersom som det rör sig om så många olika branscher. Jag skulle väl säga att det är en bransch där man redan använde laser, men företagen gör det på ett annat sätt nu. Det finns många företag som nu lägger ut sin logga och sina identifieringsprocesser på entreprenad och upptäcker hur billigt det är att sköta det internt. Många personer börjar inse att lasrarna har blivit billigare under de senaste åren, så att blir lättare att ha dem på plats. På så sätt kan företagen få mer kontroll över processen och omloppet och sparar även pengar på entreprenaden de tidigare använde.

7. Vilka förbättringar behövs för att se fler laserskärare/-gravörer användas inom tillverkningsindustrin?

Den främsta förfrågan vi får från tillverkningsindustrin handlar om automatisering och bordsstorlek. Epilogs största system är 40 x 28 tum, vilket är omfattande. Tillverkare som däremot producerar storskaliga föremål behöver trots det något större för att ha plats med de delarna. Dessutom är märkningssystemen för lasergravyr/-skärning inte automatiska än, vilket innebär att någon fortfarande måste lägga in materialet i systemet och skicka jobbet. Trots det är lättanvändligheten och kvalitetsmärkningarna något som väger upp det som tillverkarna eventuellt saknar. Dessutom vet man aldrig vad framtiden för mer sig hos Epilog.

8. Vad tycker du att fördelarna är med att köpa en gravör från Epilog i jämförelse med laserutrustning från andra tillverkare?

Konkurrensen är högre än någonsin tidigare på lasermarknaden, så vi fokuserar på ett par saker för att skilja oss från mängden. För det första har graveringskvaliteten alltid varit något vi har varit väldigt stolta över. Med våra system går det till och med att gravera bilder av högsta kvalitet i höga hastigheter. När man tittar på exemplet på vår aztekkalender syns det verkligen. Vi kan gravera den här otroligt detaljerade bilden i väldigt liten storlek med vår standardlins, till och med i 100 % hastighet.

Aztekkalender graverad av en maskin från Epilog Laser

Anledningen till att vi kan få gravyr av högre kvalitet beror egentligen på kvaliteten på komponenterna vi använder i våra system och hastigheten vi kan avfyra lasern med. På Epilog har vi anställda som har varit här i 15, 20 och till och med 25 år eftersom de älskar företaget, och de är mycket stolta över systemen vi utformar. Alla från produktionslinjen till avdelningen för teknisk kundtjänst tror på idén om att leverera bästa möjliga produkt så att våra kunder kan bli framgångsrika.Ser du en Epilog Laser i din framtid? Fyll i formuläret på den här sidan om du vill ha en komplett produktutbudsbroschyr med graverade och skurna prover eller ring numret nedan för mer information.


Telefon: +46 33 20 43 00Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*


help desk software