5 vanliga misstag vid lasergravering och hur man undviker dem

Ta din gravyr till nästa nivå med dessa hjälpsamma tips.

Träblock graverat med "Undvika graveringsmisstag"

Vare sig du är en skicklig ingenjör eller nybörjare tar det tid och erfarenhet att lära sig den korrekt användningen av design för att undvika fallgropar och misstag.

Då och då uppstår det problem som får designers att undra vad de gjorde för fel eller hur de kunde ha gjort något bättre. Detta gäller för alla fält och lasergravering är inget undantag.

Att veta hur man undviker dessa fel så att de inte uppstår igen är halva slaget. Med detta i åtanke låt oss tala om de fem vanligaste misstagen när det handlar om lasergravering och sätt att undvika dem i framtida projekt.

Misstag 1: Gravering av tyg men lasern bränner genom materialet

Det första steget för att undvika att bränna tyg med en lasergraverings-/skärningsmaskin är att förstå vilka tyg som tål processen och vid vilka temperaturer. Kraftigare tyg såsom denim, canvas och läder tål högre inställningar under gravering. Men när det handlar om mer fina tyg är det viktigt att starta dina inställningar vid en hög hastighet (nära eller vid 100 %) och låg effekt (runt 5 % till 10 %). Testa dessa initiala inställningar på lite restmaterial och om tyget tål det öka effekten tills du uppnår det resultat du önskar.

Vid gravering direkt på plagg hjälper det att sänka antal bildpunkter per tum (DPI) med vilka du graverar. Ju högre DPI desto mer material tas bort. Gravering med lägre DPI säkerställer att lasern endast lätt förångar topplagret och inte bränner igenom tyget fullständigt. De flesta tyggraveringarna fungerar bra vid 150 till 300 DPI.

Närbild av gravering på fleecetyg

Misstag 2: Akryl producerar inte en frostig vit gravering

Det är mer än troligt att detta orsakas av att använda fel akryl i appliceringen. Två typer av akryl används normalt i lasergravering och båda är lämpliga för olika applikationer.

Gjutna akrylskivor och föremål är tillverkade av flytande akryl som hälls i formar som sedan kan ställas in på olika former och storlekar. Denna typ av akryl är perfekt för gravering eftersom den blir till en frostig vit färg när den graveras vilket gör den lämplig för priser och tavlor. Den kan skäras med en laser, men ger inte projekt flampolerade kanter.

Den andra typen av akryl som används för lasergravering kallas extruderad akryl som formas till skivor av en maskin. Extruderad akryl är vanligtvis billigare än gjutningsakryl eftersom den formas genom en tillverkningsteknik med högre volym. Den reagerar dock annorlunda med lasergraveringsmaskinen. Denna sorts akryl skär rent och jämt och producerar en flampolerad kant. Vid gravering producerar den dock inte ett frostat utseende utan snarare en klar gravering. Så se till att du använder gjutningsakryl om du vill ha en frostad vit finish.

Lasergraverad akrylplatta

Misstag 3: Inkonsekvent glasgravering

Ofta när en laser träffar glas kommer den att bryta ytan, men inte gravera djupt eller avlägsna tillräckligt med material för att gravera fullständigt. Den brutna glasytan kommer att producera ett frostat utseende, men van vara ojämn och spräckt beroende på typen av glas som graveras. Medan man önskar ett frostat utseende vill ingen ha en ojämn yta eller sprickor.

För att producera en jämna frostad yta, försök använda ett eller flera av tipsen nedan:

  • Använd en lägre upplösning, runt 300 DPI, som kommer att producera ett bättre resultat på glas när du separerar punkterna du graverar.
  • Ändra det svarta i din grafik till 80 procent svart.
  • Kör din lasergravering med Jarvis-gråtonsändring (detta gråtonsmönster finns på Epilogs-skrivardrivrutin) som hjälper till att ge en jämn finish.
  • Ibland hjälper det att använda ett tunt, vått ark av tidningspapper eller en pappershandduk på gravyrområdet för att hjälpa till med värmeavledningen och förbättra gravyrprocessen. Se bara till att det inte finns några veck i pappret när det har lagts ut.
  • Ett annat sätt att avleda värme är att applicera ett tunt lager av flytande diskmedel på området du graverar – antingen med ditt finger eller en pappershandduk.
  • Slutligen, om det finns glasrester efter graveringen, polera området med en skursvamp som inte repar.
Ett par lasergraverade glasögon

Misstag 4: Trägravering producerar olika resultat med samma inställning

Trä är ett av de mest laservänliga materialen som finns tillgängliga, inte bara för att det lätt kan skäras, utan även eftersom det är mycket enkelt att gravera.

Dock reagerar olika träslag på olika sätt när de lasergraveras och producerar olika resultat. Lättare träslag som körsbär eller lönn producerar en fin kontrast där laser bränner bort trät medan tätare träslag kräver mer laserkraft för att skäras eller graveras.

Ådringstätheten kan ändras dramatiskt beroende på träslaget du arbetar med. Körsbär, al, valnöt och lönn har ganska små ådringar medan ek har mellanstora till stora ådror. Om exempelvis en stor fyrkant har graverats till en körsbärsbit skulle det ha ett enhetligt utseende, området som graveras blir jämnt med en liten höjdvariation. Om dock samma fyrkant graveras på en bit ek kommer dess utseende variera mycket i höjd och inte ha ett lika uniformt utseende.

Här är några tips för att gravera på trä:

  • Lönn och al är några av de mest populära träslagen för gravering som ger en rik kontrast.
  • Gravering av bart trä producerar rök och rester under processen som kan bäddas in i träts ådring. För att reducera denna effekt bör man alltid gravera nerifrån upp – detta hjälper att avlägsna alla rök från graveringen.
  • Vid gravering av behandlat trä kan överskottsrök och -rester torkas bort från ytan av trät med en fuktig trasa efter graveringen.
Lasergraverad cigarrlåda i trä

Misstag 5: Lasergraveraren arbetar inte så snabbt längre

Rengör din maskin! Precis som andra typer av designutrustning producerar en ren maskin bättre resultat än en som inte har underhållits korrekt. Underhållskrav finns inkluderade i din lasermaskins bruksanvisning. Om prestandan sjunker snabbt kan kontroll och rengöring av optiken vara ett första steg för att åtgärda problemet.

Vi rekommenderar att optiken i lasern inspekteras (linsen och speglarna) varje vecka och rengörs vid behov. Om du skär material som producerar mer rester som trä eller akryl kan optiken behöva rengöras oftare. Normalt är optiken i färgen klart guld och ljus och skinande. Om den är grumlig eller har smutsfläckar eller rester är det dags att rengöra den.

Det inre av en Epilog Lasermaskin

Slutsats

Misstagen som listas ovan är vanliga bland tillverkare och designers som använder maskiner för lasergravering, speciellt hos dem som precis börjar använda utrustningen. Men de är lätta att undvika om du har kunskapen att korrigera misstagen.

Vi hjälper designers och tillverkare under varje steg i inköpsprocessen av rätt lasergraverare, val av rätt material att använda och förståelse av hur man undviker vanliga misstag, inklusive ett bibliotek med kunskapsbasartiklar och hjälpsam support för de som står inför utmaningar.

Om du är intresserad av mer information om våra maskiner för lasergravering är du välkommen att kontakta oss, så vi kan ge ordna en demonstration hos distributören där du bor så att vet vilket alternativ som är rätt för dig.Redo att använda dessa tips med din egen lasermaskin? Fyll i formuläret på den här sidan om du vill ha en komplett produktutbudsbroschyr med graverade och skurna prover eller ring numret nedan för mer information.


Telefon: +46 33 20 43 00

Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*
help desk software