3D-utskrift kontra lasergravyr

Utforska likheterna och skillnaderna mellan modern tids två typer av teknik.

Laserskuren, mångskiktad 3D-byst av Abraham Lincoln

På ytan kanske det verkar som om system för 3D-utskrift och laserskärning/-gravyr inte har mycket gemensamt. De är däremot mer lika än du tror.

Maskinerna var i början ett instrument för stora tredjepartscenter att tillhandahålla produkter åt företag och individer för att möta en växande efterfrågan. Teknikens framsteg och avskalning har satt båda dessa verktyg i händerna på vanliga konsumenter så att de kan göra sina egna leksaker, gravera sina egna föremål eller använda verktygen i sina företag.

Båda typerna av maskiner är datorstyrda. En dator måste köra ett program för att skapa någon typ av projekt som användaren arbetar på. Inom 3D-utskrifter är det viktigt att programmera för att för att ge produkten form. På så sätt kan kunderna även skapa nya och olika typer av föremål, leksaker, apparater och projekt. Inom lasergravyr och -skärning ser programmeringen till att lasern avfyras där den ska, exempelvis graveras text och mönster perfekt i mitten på ett föremål, och dimensionella bokstäver till skyltar skärs och graveras inte.

Laserskuren skylt av basebollslaget Colorado Rockies

När lasergravörer och 3D-skrivare lanserades var de extremt dyra apparater som endast gick att köpa om man var rik eller ägde ett företag där maskinerna skulle användas ofta. Idag har en mängd prisvärda 3D-skrivare tillkommit på marknaden. Vissa av dem kostar bara cirka 100 dollar. Med det sagt kan högpresterande 3D-skrivare ändå gå på upp mot tusentals dollar beroende på funktion och kvalitet. Lasergravörer kan också kosta mycket, men även de har blivit billigare under de senaste åren. I vissa situationer kan företagen till ett bra pris dessutom leasa lasergravörer till användarna.

Skillnaderna mellan maskinerna är tydliga. Med 3D-utskrift går det att skriva ut ett helt föremål. Laserskärare/-gravörer etsar och märker loggor, streckkoder eller kampanjartiklar på föremål och skär även ut delar till prototyper och 3D-modellering. De kan gravera på nästan alla material, exempelvis trä, plast, glas, metall, gummi och mycket mer. Med 3D-utskrift arbetar användarna mest med plast, även om större organisationer håller på att utveckla stöd för 3D-utskrifter med metall, glas och till och med betong.

3D-utskrift

3D-utskrift, som även kallas friformsframställning, är en process där tredimensionella föremål skapas genom lager av material som läggs ovanpå varandra.

3D-utskrivna föremål går att göra i nästan alla former med CAD-program (computer-aided design). Föremålen kan vara extremt små eller en hel byggnad beroende på skrivarens storlek och funktioner. Fördelarna med friformsframställning är inte bara att processen går väldigt snabbt i jämförelse med vanlig tillverkning, utan att föremålen går att specialanpassa för olika användningsområden.

3D-skrivare som gör ett invecklat mönster

Genom en allt högre grad av komplexitet och effektivitet har 3D-utskrifter ökat under de senaste åren, med nya och spännande sätt att skapa delar åt en mängd produkter eller hela apparater till en mängd olika branscher. Skrivarna kan skapa delar och föremål i till mycket lägre kostnad än vanlig tillverkning.

Så vad kan man göra med 3D-utskrifter? Allt, i princip.

Adidas använder 3D för att skapa egna sulor till skor för att ge konsumenterna en bättre passform. USA:s marinflotta 3D-tryckte nyligen en vattentålig kaross för framtida militärfordon. Vissa organisationer använder 3D-utskrift för att tillverka delar till flygplan och rymdskepp, medan andra använder tekniken för att göra billigare medicintekniska delar och proteser. Någon har till och med skapat en 3D-utskriven tredje tumme. Akademiska världen 3D-trycker töjbar hud åt robotar, en Star Trek-liknande dragstråle, mikroskop till utvecklingsländer och bärbara kroppstemperaturmätare.

3D-skrivare som skriver ut ett föremål

Nu skrapar vi bara på innovationernas yta och har inte ens gått in på leksaksverktyg. Det är förmodligen den största kategorin för 3D-utskrifter. Det går till den grad att det kan utgöra ett drastiskt hot mot en miljardmarknad för leksaker vid år 2020.

Lasergravering

Lasergravyr är en process där en laserstråle tar bort delar av ett materials yta för att skapa en bild som både syns och känns. Lasern skapar hög värme under graveringsprocessen, vilket för att materialet förångas. Laserstrålen kan även instrueras att skära genom en mängd material, som trä, akryl, läder och kork.

Lasergravyr ansågs en gång endast användas av stora företag eller trofébutiker för att personanpassa föremål för företagssammanhang, men idag används det av småföretag till följd av en ökning av designverkstäder och e-handelssidor som Etsy. Alla sorters produkter, bland annat smycken, hantverksartiklar, pennor, verktyg, plånböcker, glas, foton, iPhone-fodral, musikinstrument och mycket mer går att personanpassa med gravyr.

Laserskuren och gravera byggmodell av en vingård

Lasergravyr används mest för att personanpassa ett föremål med en logga, ett varumärke eller något namn. Ökningen av personanpassade produkter leder till en vitt omfattande användning av lasergravyr, och en mängd egenföretagare erbjuder den här tekniken som ett sätt att tillhandahålla ett unikt föremål till bröllop, födelsedagar, jubileum, särskilda företagsevenemang eller kampanjpresenter. Eftersom lasrarna även kan skära genom material blir systemen allt mer populära när det gäller att skapa prototyper, byggmodeller och mycket mer.

Marknaden för lasergravyr har på senare tid blivit mer attraktiv för industriföretag som använder processen för att gravera serienummer, tidsstämplar, delnummer, komponentetiketter, streckkodsetsning, märkning av datamatriskoder, varumärkesmärkning och industrispecifika koder.

Industriföretag använder lasergravyr som ett sätt att tillhandahålla ökad säkerhet för apparater eller produkter, förebygga bedrägeri och erbjuda ett enkelt sätt att enkelt spåra lagerprodukter på.

Lasergraverad skateboardbräda

Den ökade användningen av industriföretag och egenföretagare har lett till att lasergravyrmarknaden har nått en kumulerad tillväxttakt på 5,5 % till och med 2016 under de senaste fem åren, enligt marknadsstudiefirman IBIS World. Lasergravyr väntas öka intäkterna och antalet produktleveranser under de kommande fem åren till följd av en ökad tillgänglighet och priser som faller till en grad då många företag har råd med maskinerna.

Det finns många typer av laserskärare/-gravörer som har olika funktioner, men de flesta fungerar med nästan alla material, bland annat metaller, för att etsa eller märka ytan. Maskinerna omfattar allt från små, billiga maskiner som kan gravera små föremål, till enorma maskiner som kan gravera flera föremål på en gång. Epilog Laser har kompakta lasersystem som har arbetsytor på 16 x 12 tum och 24 x 12 samt större system som är upp till 40 x 28 tum!

Om du är intresserad av mer information om våra maskiner för laserskärning och -gravyr är du välkommen att kontakta oss, så vi kan ge ordna en demonstration hos distributören där du bor så att vet vilket alternativ som är rätt för dig.Kan en lasermaskin hjälpa dig med ditt kommande projekt? Fyll i formuläret på den här sidan om du vill ha en komplett produktutbudsbroschyr med graverade och skurna prover eller ring numret nedan för mer information.


Telefon: +46 33 20 43 00Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*
help desk software