Överväganden vid lasermärkning av metall

Läs mer om hur lasertyper, märkningsmål och materialval påverkar metallmärkning.

Metallbägare som graveras med en Epilog-fiberlasermaskin

Att lasergravera metaller med streckkoder, serienummer och logotyper är mycket populära användningsområden i både koldioxidlasersystem och fiberlasersystem.

Tack vare deras långa livslängd, brist på nödvändigt underhåll och relativt låga kostnad är fiberlasrar ett utmärkt val för industrimärkning. Den typen av lasrar producerar en permanent märkning med hög kontrast som inte påverkar föremålets integritet.

Vid märkning av ren metall med en koldioxidlaser (CO2) används en specialspray (eller -pasta) för att behandla metallen innan gravering. Värmen från koldioxidlasern binder märkningsämnet till den rena metallen vilket resulterar i en permanent märkning. Den snabba och prisvärda koldioxidlasern kan också märka andra sorters material, såsom trä, akryl, natursten och mer.

Både fiber- och koldioxidlasersystem som tillverkats av Epilog går att använda via nästan vilket Windows-baserat program som helst och är otroligt enkla att använda.

Skillnader i laser

Eftersom olika typer av laser reagerar olika mot metaller finns det ett par saker att ta hänsyn till.

Det tar längre tid att märka metall med en koldioxidlaser på grund av behovet av beläggning eller förbehandling med ett metallmärkningsämne. Lasern måste också köras med låg hastighet och hög effekt för att märkningsämnet ska binda sig tillräckligt med metallen. Om du kan torka av märket efter laserbehandlingen är detta ett tecken på att föremålet måste köras igen med lägre hastighet och högre effekt.

Metallplatta märkt med CerMark i en Epilog koldioxidlasermaskin
Medicinska instrument märkta med CerMark i en Epilog koldioxidlasermaskin

Fördelen med att metallmärka med koldioxidlaser är att märkningen faktiskt produceras ovanpå metallen, utan att metall tas bort. Därför har den ingen inverkan på metallens tolerans eller styrka. Det bör även noteras att lackerade metaller, som anodiserad aluminium eller målad mässing, inte kräver någon förbehandling.

För ren metall är fiberlasrar den bästa graveringsmetoden. Fiberlasrar är perfekta för att märka många olika typer av aluminium, mässing, koppar, förnicklade metaller, rostfritt stål och mer – såväl som plaster som ABS, PEEk och polykarbonat. Vissa material är dock knepiga att märka med den laservåglängden som avges av enheten. Strålen kan exempelvis passera genom transparenta material, vilket kan leda till märken på graveringsbordet istället. Även om det är möjligt att märka organiska material såsom trä, klart glas och läder med ett fiberlasersystem är det inte riktigt vad systemet bäst lämpar sig för.

Typer av märkning

För att bäst passa den typ av material som ska märkas har fiberlasersystemet en mängd olika alternativ. Gravyrens grundläggande process omfattar att laserstrålen förångar material från ytan på ett föremål. Märkningen är ofta en konformad inbuktning, på grund av strålens form. Flera vändor genom systemet kan skapa djup gravyr, vilket gör att det inte finns någon risk för att märket slits bort i krävande förhållanden.

Metallkåpa i en Epilog FiberMark-lasermaskin

Ablation liknar gravyr och förknippas ofta med att ta bort ett ytskikt för att få fram det underliggande materialet. Ablation går att utföra på anodiserade, pläterade och pulverbelagda metaller.

En annan typ av märkning kan göras genom att värma upp ett föremåls yta. När man glödgar lämnar ett permanent oxidlager orsakat av hög temperatur ett märke med hög kontrast, utan att ändra ytans finish. Skumning smälter ytan på ett material för att producera gasbubblor som fastar när materialet svalnar, vilket skapar ett upphöjt intryck. Att polera går snabbt genom att värma upp en metallyta för att ändra dess färg, vilket leder till en finish som liknar en spegelbild. Glödgning fungerar bäst på metaller med höga halter av kol- och metalloxid, till exempel stållegeringar, järn, titan och andra metaller. Skumning används vanligtvis på plast, även om det även går att att märka rostfritt stål med den metoden. Polering går att göra på nästan alla metaller. Mörkare och matt finish brukar ge resultat med högst kontrast.

Metallplatta med etsade, polerade och härdade märken

Att ta hänsyn till i material

Genom att justera laserns hastighet, effekt, frekvens och fokus kan du märka rostfritt stål på flera olika sätt, såsom glödgning, etsning och polering. Om du använder anodiserat aluminium som råmaterial får du mycket glansigare märkning med fiberlaser än med en koldioxidlaser. Gravering av rå aluminium kan dock resultera i mindre kontrast –- fiberlasern kommer att skapa gråtoner, inte svart. Dock kan djup gravring kombinerat med oxiderar eller färgfyllning användas för att producera en svart etsning på aluminium.

Liknande överväganden måste göras för vid märkning på titan – lasern tenderar att skapa toner som går från ljusgrå till mycket mörkgrå. Beroende på legeringen kan du få olika färger om du justerar laserfrekvensen.

Det bästa av båda världarna.

Med system med dubbla källor kan företag som har begränsad budget eller plats öka sina mångsidighet och sin förmåga. Det bör däremot noteras att det finns en nackdel: när ett lasersystem används, går det andra inte att använda.

Mer information om märkning av metall med en lasermaskin kan du få om du kontaktar oss och ordnar en demonstration hos distributören i ditt område.

Kan en lasermaskin hjälpa dig med dina metallmärkningsbehov? Fyll i formuläret på den här sidan om du vill ha broschyr med vårt kompletta produktutbud med gravyr- och skärningsexempel. Du kan även ringa numret nedan för mer information.


Telefon: +46 33 20 43 00

Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*


Populära sidor

help desk software
Portions of this page translated by Google.