Åtta bidragande faktorer till tillväxten av lasergravyr

Tillgänglighet och nya marknader med mera gör laserbranschen mer välmående än någonsin tidigare.

Personanpassade, graverade miniatyrslagträn

Lasergravyr ansågs en gång i tiden endast vara något som användes av industriföretag för att märka delar och verktyg eller av troféföretag för att skräddarsy priser och utmärkelser. Idag har lasergravyren däremot, med ett stort antal nya småföretag och den växande verkstadsrörelsen, blommat ut till en lukrativ bransch som endast kräver en liten investering att bli en del av.

Under de senaste fem åren har marknaden för lasergravyr växt rejält, med en kumulerad årlig tillväxttakt på 5,5 % till och med 2016, enligt marknadsforskningsfirman IBIS World. Något som driver tillväxten är en kundernas ökade efterfrågan efter anpassade och skräddarsydda produkter som smartphones, surfplattor, bestick, trä, metall och andra material. Dessutom använder företag lasermaskiner i sin egen verksamhet, exempelvis för att anpassa kampanjprodukter, utmärkelser till anställda och interna skyltar.

Under de kommande fem åren förväntas avkastningen och produktleveransen fortsätta att öka tack vare det faktum att lasergravyr blir mer tillgängligt och prisvärt. Produktlinjer som Epilog Lasers Zing Series samt den fortsatta tillväxten av disponibel inkomst och frivilliga utgifter gör att småföretagen kan erbjuda unika inslag på allmänna produkter.

Andra bidragande faktorer i ökningen av lasergravyr sträcker sig från ett ökat intresse för personanpassning till en ökad tillgänglighet, till designverkstads rörelsen, till varumärken och nya saker att gravera.

Faktor 1: Ökat fokus på och intresse för personanpassning

Den som någon gång har gått in på e-handelssidan Etsy kan tydligt se hur lasergravyr har växt under de senaste åren. Fokus på att personanpassa produkter är ett sätt att ta något enkelt som ett par champagneglas och göra dem till en personanpassad och mer betydelsefull present.

En enkel sökning efter ”laser engraved” på Etsy visar en mängd försäljare som erbjuder en oändlig mängd personanpassade produkter att ta för sig av, bland annat smycken, bröllopsglas, material till hantverk, väskor och handväskor, datorprylar, personanpassade hundhalsband och -taggar, träarbeten, ölglas, pennor, verktyg och golfpeggar, för att nämna ett par stycken.

Flaskor av rostfritt stål märkta med CerMark

I och med att trenden bland småföretagen blir alltmer populär har lasergravyr blivit ett sätt för de som säljer prydnadssaker och andra varor att skilja sig ur mängden bland konkurrenterna. Många försäljare på Etsy erbjuder till och med allmänna lasergraveringstjänster. Det innebär att du skickar dem den vara du vill ha graverad och att de skickar tillbaka den med den logga, det namn eller det mönster du vill ha.

Eftersom populär elektronik massproduceras ger lasergravyr i företagsvärlden ett personligt inslag till en vara som många personer redan har. Graverade egna mönster, namn eller loggor på de massproducerade elektronikprylarna är ett lysande sätt att utmärka något från en ständigt växande mängd produkter.

Faktor 2: Mer tillgängligt nu

Tidigare har system för lasergravyr och -skärning varit svåra att få tag på. Utbudet var begränsat, och framförallt var kostnaden att äga en maskin högre än vad egenföretagare eller småföretagare var villiga att lägga ut för att kunna ha tekniken.

Idag är lasergravyr inte bara något för stora fabriker. Potentiella köpare kan äga maskinerna för mycket mindre än de tror. Oavsett om man vill köpa eller leasa en laser, eller till och med hyra en, finns det platser i hela världen som kan tillgodose dina behov. Epilog har sina lasergravyr-/laserskärningsverktyg i en mängd olika butiker i USA samt ett antal distributionscenter runtom i världen. Vi erbjuder även akademiska institutioner och universitet sätt att hitta system på baserat på deras geografisk plats.

Tillgängligheten har lett till att lasergravörer nu finns i tillverkningsverkstäder, designverkstäder, skollaboratorier och mycket mer, för att lära studenterna och hjälpa småföretag utmärka sig inför kunder som söker efter anpassningstjänster.

En grupp med tre pappersmonster skurna med en maskin från Epilog Laser

Faktor 3: Designrörelsen

Antalet ”skapare” växer varje dag eftersom konsumenterna fortsätter att utforska hur kul det är att göra saker på egen hand. Att göra sina egna saker har banat väg för många att lära sig nya saker, skapa nya produkter eller spara pengar på projekt som annars hade lämnats över åt entreprenörer.

Kickstarters och folkfinansiering har spelat en viktig roll här, då de har gett upphov till olika produkter som nu är tillgängliga från olika personer. En del av de nya produkterna hade aldrig blivit av om det inte vore för folkfinansiering som det främsta försörjningsstödet för deras projekt.

Lasergravyr har ett finger med i spelet här, eftersom Epilog Laser nyligen visade upp sina förmågor vid mässan Maker Faire Bay Area. Hobby- och fritidsskapare har visat ett stort intresse för laserteknik och dess funktioner. Lasergravyr och -skärning kan ta idéer från koncept till säljbara produkter genom att gravera en prototyp och förädlande gravyr eller till och med genom att starta ett egen graveringsföretag.

Faktor 4: Ökad industrianvändning

Utöver småföretag börjar lasergravyr snabbt växa inom användning för teknik inom industrisektorn. En av de större sektorerna är identifikationssäkerhet, där lasergravyr är optimalt för kreditkort, ID-kort, känsliga dokument och andra artiklar som kräver förhöjda säkerhetsåtgärder.

Med lasergravyr märks en artikel för alltid. Det gör det lättare att skydda sig mot förfalskade produkter eller kopior. På ID-kort används ett format med många skikt för att ändra färgen på det lägsta skiktets pigment utan att påverka det översta skiktet. Det garanterar att produkten är skyddad mot bedrägerier, ger bilder av hög kvalitet och blir förfalskningsskyddad och anpassningsbar för varje verksamhets behov.

Gräsverktyg märkt med en lasergravör
Oljefilter märkt med en lasergravör

Lasrar kan etsa/gravera serienummer, tidsstämplar, delnummer, komponentetiketter, datumkoder, streckkoder eller branschspecifika koder. Det är uppenbart att lasergravyr har blivit ett viktigt verktyg inom identifiering av delar, inventeringskontroll och -spårning, säkerhets- och varningsmeddelanden och förebyggande mot förlust av artiklar.

Eftersom tekniken utvecklas kan framtida användning av lasergravyr i säkerhetssammanhang återfinnas bland robotteknik, 3D-utskrifter och bilindustrin.

Faktor 5: Ökning av varumärkesmärkning

Att märka in varumärken ger inte bara företagen en ökad närvaro i världen, utan håller även på att bli ett smart sätt att avskräcka från stöld av produkter och företagstillgångar. Genom att lasergravera ett företags logga eller namn på företagets artiklar blir det tydligt vilka som äger artikeln. Någon som försöker sälja en stulen produkt kan få det svårt att förklara varför artikeln har en stor logga eller ett företagsnamn på sig.

Eftersom lasrar enkelt kan märka streckkoder och serienummer går det bättre för företagen att spåra sådana artiklar än allmänna elektroniska varor, samtidigt som det utökar vanliga verksamheter inom varumärkesmärkning

Drinkunderlägg av skiffer med graverad logga

Faktor 6: Rimliga priser

Trots att maskiner för lasergravyr och -skärning har blivit mer populära har priserna varit stabila på marknaden. Och eftersom lasergravyr är en väldigt konkurrenskraftig marknad (på grund av förekomsten av lågenergisystem med gravyr med sämre kvalitet) kan de som vill äga eller leasa en lasergravör eller -skärare göra det utan att tömma hela plånboken.

Faktor 7: Fler tillbehör

Framstegen inom laserskärning och -gravyr har lett till utvecklingen av nya tillbehör på marknaden, vilket leder till fler och bättre användningssätt. Valstillbehör, speciallinser, luftkompressorer, stiftbord och fotobehandlingsprogram, som är tillgängliga från Epilog till nästan alla våra system, ger användarna möjlighet att gravera cylinderformade eller udda formade artiklar. En del av de tillbehören bidrar även till en mycket hög skärningskvalitet.

En ficklampa av anodiserat aluminium på valstillbehöret inuti en maskin från Epilog Laser

Faktor 8: Nya och olika marknader för lasergravyr

Då skapare, Etsy och ID-spårning slutligen leder till större användningsområden är de inte det enda som påverkar branschens tillväxt. En av anledningarna till en utökning av lasergraveringsverktygen beror faktiskt på utvecklingen av nya sektorer som börja bli mer aktiva. De sektorerna omfattar bland annat, snickerier, metallarbeten, digitala skyltar och butiksskyltar, modellproduktion, klädbutiker, tygbutiker, prylar och sportutrustning.

Dessa åtta faktorer bidrar till en fortsatt utveckling av marknaden för lasergravyr/-skärning, som efter fem år av imponerande tillväxt inte visar några tecken på att sakta ner.

Om du vill ha nyheter om branschen, prover på laserprojekt och videoklipp får du inte missa att registrera dig för vårt månatliga e-nyhetsbrev.

Är du intresserad av att lära dig mer om Epilog Lasers maskiner? Fyll i formuläret på den här sidan om du vill ha en komplett produktutbudsbroschyr med graverade och skurna prover eller ring numret nedan för mer information.


Telefon: +46 33 20 43 00Beställ broschyr och prover utan kostnad

Få broschyrer och prov och mer information från oss eller vår lokala distributör.

*
*
*
*


Populära sidor

help desk software
Portions of this page translated by Google.